Siirry suoraan sisältöön

Olenko normaali?

  • tehnyt

Seksistä ja seksuaalisuudesta puhutaan enemmän kuin koskaan ennen. Ollaan hyvin vapautuneita. Silti elämme yhä seksikielteisessä yhteiskunnassa eikä se ole mikään ihme. Ei se niin kaukana ole kun Suomessakin vaimo oli miehensä omaisuutta ja käytettävissä. Jäänteet siitä ovat yhä nähtävissä. Pohjoismaat ovat upea esimerkki vanhojen kahleiden rikkomisesta, naiseuden ja seksuaalisen vapauden kunnioittamisesta. Kuitenkin meilläkin seksi ja seksuaalisuus on yhä hyvin normittunutta.

Mikä on normaali?

Mitä se normaali sitten on? Onko biseksuaalisuus, homous, lesbous normaalia? Trans? Historiassa nämä on tuomittu sairauden tai rikoksen kaapuun, mikä minusta on ehdottoman väärin ja yksilöä rikkovaa. Historia onneksi on historiaa, mutta koskaan historiassa emme ole eläneet niin yksilökeskeisiä ja yksilön oikeuksia korostavia aikoja kuin nykyään. Normaali on muuttunut historian mukana. Kivikauden normaali on eri kuin keskiajan normaali. Nykypäivän normaali voisi esimerkiksi seksuaalisuudessa olla seksuaalinen suuntautuneisuus josta ei aiheudu haittaa yksilölle eikä muille. Eli se, mitä puberteetin ohittaneet vapaaehtoisesti ja omia sekä toisten rajoja kunnioittaen tekee ja kokee.

Normaali on raivostuttava sana. Se on lokero jollekin, jota ei oikeasti ole olemassa. Keskiarvo, joka oikeasti toteutuessaan on kaikkea muuta kuin normaali. Jossain määrin normaaliudella pidetään yllä sosiaalista kontrollia, mutta ihan oikeasti. Miten kukaan voi ulkopäin määritellä että esimerkiksi elämäänsä tyytyväinen aseksuaali olisi jollain tapaa epänormaali vain koska ei ole niin kiinnostunut seksistä kuin joku muu. Tai että bdsm-yhteisön toiminta on epänormaalia koska ulkopuolinen ei ole siitä kiinnostunut. On ihan ok ettei halua kokeilla kaikkea, on ihan ok ettei ole kiinnostunut kaikesta mutta ei ole ok tulla ulkopuolelta sanomaan että toisen kiinnostus tai toiminta on epänormaalia.

Entinen epänormaali

Aiemmin yhteiskunta oli tiukemmin normitettu. Eroperhe oli häpeä, homosuhteet laittomia, avoimen seksuaalinen ja seksistä nauttiva nainen moraaliton. Ei tarvitse kuin katsoa 90-luvun ohjelmia niin tajuaa, kuinka eri asetelma sukupuolten välillä oli ja kuinka eri tavoin naiset kuvattiin. On upeaa ettei naisen seksuaalisuus ole enää miehen oikeus vaan naisen omassa hallinnassa. On hienoa, ettei miehen tarvitse enää olla tietyssä muotissa ollakseen mies. Kuitenkin meitä yhä kontrolloidaan kuvitellun normaalin varjolla. Biologisesti ihmisen seksitavat on kaukana normaalista nykyään, valtaosa ehkäisee raskauksia toiminnallisesti, operatiivisesti tai kemiallisesti. Muut kuvitellut normaalit on ihmisen kulttuuriin ja tapoihin piirtyneitä normeja joista minun puolestani voitaisiin luopua hyvin pitkälti. En ole koskaan ymmärtänyt mitä se kenellekään kuuluu ketä naapuri paneskelee, kunhan osapuolet ovat henkisesti ja fyysisesti kypsiä, osallistuvat vapaaehtoisesti ja nauttivat. On hullua että yhä 2000-luvulla naisen kunniallisuutta määritellään seksikumppanien lukumäärällä, kaula-aukon koolla ja helman pituudella. Enkä tiedä pääsevätkö miehet yhtään helpommalla kun kovin moni kuvittelee miehen olevan jokin aina valmis supermies, jonka halukkuuteen ja kyvykkyyteen ei mikään mahti maailmassa voi mikään vaikuttaa.

Toivoisin tulevaisuudessa päästävän siihen, ettei muiden seksuaalisuutta tai seksitapoja arvosteltaisi ja arvotettaisi ulkopuolelta. Kukaan meistä kun ei ole täysin normaali mitä ikinä se tarkoittaakaan. Kaikkea ei tarvitse itse tehdä, omia ja toisen rajoja tulee kunnioittaa, mutta jos naapurin Pertti-Emilia saa suurimman tyydytyksen kukkia kastelemalla niin olkoon niin. Se ei ole muilta pois, ei vahingoita ketään eikä muuta Pertti-Emiliaa muita paremmaksi tai huonommaksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *