Siirry suoraan sisältöön

Kuinka puhua nuorelle seksityöstä

  • tehnyt

Monelle on vaikeaa puhua seksistä omalle jälkikasvulle vaikka seksi ja seksuaalisuus on normaali ja olennainen osa jokaisen ihmisen elämää. Seksuaalisuus on ihmisen perustarpeita. Vielä vaikeammaksi menee kun aletaan puhumaan perus ’kukkien ja mehiläisten’ sijasta erilaisista kaupallisen seksin muodoista kuten pornosta, strippaamisesta, onlyfansista, virtuaaliseksistä, maksullisesta seksistä, bdsm:stä jne. Kuitenkin näistä olisi tärkeää puhua informatiivisesti, tuomitsematta ja ilmiöitä avoimesti tarkastelemalla.

Luonnollisuus

Paitsi että seksi ja seksuaalisuus on luonnollista, myös siitä puhumisen tulisi sitä olla. Itse kuvittelin pitkään, että nykyaikana on ihan tavallista jutella esim. lasten kanssa televisiota katsoessa asioista mitä siellä tapahtuu. Tarjota tietoa ja ymmärrystä maailmasta sitä kautta. Nyt kun lapseni ovat jo täysi-ikäistyneitä, olen heiltä kuullut ettei se ole ollut normaali heidän kaveripiirissä. Tai jos puhetta on ollut, se on voimakkaasti värittynyt vanhemman asenteista ja arvoista, informaation tarjoaminen on muuttunut asennekasvatukseksi. Sitä se osin meilläkin on ollut, mutta tuomitsemisen ja jyrkkyyden sijaan asenne on yleensä ymmärrys, kunnioitus avoimuus ja arvostus.

Luonnollisuus ei tule sormia napsauttamalla eikä pakottamalla. Tiedon tarjoaminen ja asioista puhuminen pitää aina tehdä herkemmän, heikomman ja haavoittuvamman, siis lapsen/nuoren ehdoilla. Ei voi eikä saa pakottaa toista, varsinkaan nuorta, kuuntelemaan monologia vaan pitäisi olla valmis kysymyksille ja valmis avoimeen keskusteluun. Avoin keskustelu ei myöskään tarkoita pelkkää hehkutusta vaan asioita pitäisi voida käsitellä avoimesti eri puolilta, epäkohtia ja uhkia siinä missä hyviä puolia ja mahdollisuuksia.

Luottamus

Kaikesta ei tarvitse puhua eikä kaikkea tarvitse jakaa. Mutta luottamuksen osoittaminen kasvattaa nuoren halua tulla puhumaan. Kun omani olivat yläkouluiässä, näytin heille meillä olevan korin. Korissa oli kuukautissuojia, erilaisia kondomeja, muutama raskaustesti ja tietoa seksistä, seksitaudeista, ehkäisystä. Sanoin, että korista saa aina ottaa mitä tarvii. Puhua saa jos haluaa, mutta en utele tai tuputa. Kerroin että seksi on hauskaa selvinpäin ja osallistujien vapaasta halusta. En ollut koria tehdessä ihan varma, mihin se johtaa, mutta sen tiesin että oman nuoruudenajan seksivalistus ei ainakaan toimi. Siis se perinteinen ’pojat haluaa vain sitä yhtä’, ’kunnon tyttö ei harrasta seksiä’, ’ei saa pukeutua kuin huora’ ja kun kerroin kuukautisten alkaneen, äiti toi liian pienet rintaliivit ja liian suuria tamponeita….

Kori oli hitti. Tavaraa siihen sai ostaa säännöllisen epäsäännöllisesti ja nuoret luottivat myös puhumalla koska tiesivät etten tuomitse. Jälkikäteen olen kuullut että tarvikkeita oli myös lainattu kavereille, mikä on oikeastaan tosi hyvä. Aina kun koulussa oli ollut seksivalistusta, omat nuoret puuskaisi että ’meidän ope on ihan nolo, voisitko sä tulla pitämään meille ne tunnit?’

Turvallisuus

Kun pohjatyö seksivalistuksesta on tehty ja nuori on riittävän vanha, siis lähes aikuinen, en näe mitään syytä sille, miksi seksityöstä ei voisi puhua myös ammattina. Myös omakohtaisena ammattina. Kaikkien omien hupakointivuosien ajan minulla oli peitetarina työlleni. Se oli ammattini raskaimpia puolia, etten voinut avoimesti kertoa että ’Hei, olen Anna, ammatiltani huora’. Kun sitten mietin kaapista ulostuloa lapsilleni, pohdin paljon että eihän homoparien lapsetkaan ole rikki mennyt siitä, ettei heidän vanhemmat ole heteronormatiivisia. Kuitenkin minulle on aina ollut tärkeää pitää koti ja lapset erossa seksityöstä ja töitä en tehnyt edes kotikunnassani. Lopulta, kun seksuaalikasvatus ja asioista puhuminen on ollut avointa, seksityöstä kertominen oli lopulta isompi juttu minulle kuin heille. Itselleni oli helpotus kun vihdoin pystyi puhumaan totta, kaksoiselämä on raskasta ja kuluttavaa enkä nauti valehtelemisesta. Varsinkaan elämäni tärkeimmille ihmisille.

Kun sitten seksityöstä lopulta puhuttiin asioiden ihan oikeilla nimillä ja omana työnä, kohtasin tottakai myös kritiikkiä nuoriltani. Lähinnä salailusta koska olin aina painottanut rehellisyyden tärkeyttä. Toisaalta he ymmärsivät että salaaminen tiettyyn pisteeseen asti oli myös heidän etu; liian nuorelle ei voi kertoa koska seksivalistus tulee olla ensin mallillaan ennen kuin tällaisista asioista voi tai kannattaa puhua.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *